More Website Templates @ TemplateMonster.com. August20, 2012!

IZLETI


" Nudimo Vam bogat izbor poludnevnih i jednodnevnih izleta u najljepša mjesta i nacionalne parkove u Hrvatskoj. Boravak možete učiniti zanimljivijim i poučnim ako iskoristite organizirane izlete koji će Vam dodatno uljepšati sjećanje ... "

ZADAR

Zadar je grad iznimne povijesti duge 3000 godina i izuzetno vrijednog kulturnog nasljeđa. Smješten u samom srcu Jadrana, u spoju ljepote prošlosti i svih pogodnosti koje traži suvremeni putnik nudi brojne turističke atraktivnosti. Jedno je od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“. Burna povijest ovoga grada ostavila je mnoge ožiljke na njemu ali i vrijednu spomeničku baštinu. Posebnost grada su njegovi povijesni spomenici i kulturna baština. Iz različitih povijesnih razdoblja sačuvane su brojne crkve i spomenici kulture na kojima su vidljiva umjetnička graditeljstva svih vremena.

Od najpoznatijih spomenika izdvajamo crkvu Sv. Donata (simbol grada Zadra i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog Srednjeg vijeka (9. stoljeće)), katedralu Sv. Stošije (trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji, sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. St), crkvu Sv. Šime (ranokršćanska crkva u kojoj se čuvaju moći najpopularnijeg zadarskog svetca – Sv. Šime) , crkvu i samostan Sv. Marije (ženski benediktinski samostan), crkvu i samostan Sv. Frane (najstarija dalmatinska crkva sagrađena u gotičkom stilu, samostan je osnovan još za života Sv. Franje Asiškog) gradske zidine, utvrde i vrata (kroz gradske su zidine probijena mnoga vrata, bilo ih je čak tridesetak ali ih je sačuvano svega osam), crkvu Sv. Krševana (trobrodna bazilika s tri bogato ukrašene polukružne apside, romaničkog stila), palaču Grisogono Vovo, kneževu palaču i Providurovu palaču.

Grad Zadar je lako dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom te je izravno povezan s ostalim većim gradovima u Republici Hrvatskoj. Grad ima iznimno razvedenu obalu, čiji otoci i netaknuta priroda mame brojne nautičare. Brojni otoci koji se nalaze oko Zadra idealni su ukoliko želite na izlet, pa tako možete posjetiti otok Ist, Molat, Iž, Rava , Olib i mnoge druge. Zadarski arhipelag osim brojnih otoka broji i 3 parka prirode (Telašćica, Sjeverni Velebit i Vransko jezero) i 5 nacionalnih parkova (Paklenica, Plitvice, Kornati, Krka i Velebit).

Grad je bogat brojnim suvremenim arhitektonskim ostvarenjima poput prvih Morskih Orgulja na svijetu i urbane instalacija „Pozdrav Suncu“. Morske Orgulje su instrument koji se nalazi na samoj obali i čiji tonovi proizlaze iz kretanja mora. To je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora i valova, mjesto za razgovor i razmišljanje uz neprekidan koncert „Orkestra prirode“. Pozdrav Suncu je instalacija koja se sastoji od višeslojnih staklenih ploča ispod kojih se nalaze solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom-sa svijetlom. Ova instalacija kao model Sunčeva sustava povezana je s Morskim Orguljama čiji se zvuk pretvara u svjetlosnu igru koja na zadarskoj rivi nastupa nakon zalaska sunca. Osim ove dvije suvremene atrakcije u Zadru možete razgledati još i mnoge druge kao što su Narodni trg, Trg Pet Bunara, zlato i srebro grada, Forum, Foša, Muzej antičkog stakla, Kalelarga, riva, Arsenal…..

 

OTOK PAG

Grad Pag središte je otoka Paga, poznatog po čuvenoj paškoj čipki i izvrsnom ovčjem siru. Razvio se u središte zanimljive urbanističke jezgre s kulama i utvrdama koje čuvaju bogatu baštinu prošlosti. Zbog svoje burne prošlosti grad Pag je bogat  kulturnim spomenicima. Ljubitelji povijesne baštine mogu razgledati  Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja, Knežev dvor (datira iz 15.st., bio je središte otočne i gradske uprave), kulu Skrivanat (jedina preostala od devet kula koje su zajedno s bedemima nekad okruživale grad), crkvu Sv. Jurja (zaštitnik grada Paga, jednim svojim dijelom je bila dio sjeveroistočnih zidina grada), crkvu Sv. Frane, samostan Sv. Margarite,  magazine soli (jedinstveni spomenici paške arhitekture, a bez premca su i u svjetskim razmjerima). Također u Starom Gradu koji se nalazi samo jedan kilometar od stare gradske jezgre a od 70-ih godina 20.st. je i sastavni dio grada Paga nalaze se brojni povijesni spomenici. Tu su otkriveni dijelovi franjevačkog samostana romanička crkva Sv. Marije, otkriveni su i ostatci antičkih spomenika. Sadašnja crkva Sv. Marije nastala je na temeljima starohrvatske bazilike iz 8.st. a osobitost StarogGrada čine samostanski bunar i kip Majke Božje od Starog Grada.

Oni željni aktivnog odmora u Pagu mogu uživati u nizu sportsko rekreacijskih sadržaja. U predjelu Lokunje nalazi se «Olympic Centar» s teniskim terenima i igralištima za niz drugih sportova.

Pašku uvalu obrubljuje 20 km šljunčanih i pješčanih plaža a to su 3 gradske plaže zatim plaže Golija, Kozlinjak, Dubrava, Bosana, Tartanovo, Sveti Marko, Sveta Marija, Filino i Ručica Metajna.

 

STARIGRAD PAKLENICA

Starigrad Paklenica naselje i mala luka na obali Velebitskog kanala. Mjesto je nastalo na temeljima drevnog antičkog grada Argiyruntuma. Tu se nalazi polazište za nacionalni park Paklenica. Starigrad je mjesto gdje se planina i more dodiruju te je zbog toga zanimljiv kupačima i planinarima. Zbog šljunčanih plaža koje se pružaju kilometrima pogodno je za obitelji s djecom dok planinske masive Velebita i Paklenice redovito posjećuju speleolozi i ljubitelji planinarenja i free-climbinga. Osim u planinarenju i free-climbingu ljubitelji sporta i rekreacije mogu uživati i špiljarenju, vožnji kajacima i kanuima te u raftingu na Zrmanji. Također su im na raspolaganju i teniski tereni, sportska igrališta i razni rekviziti za sportove na vodi. Šetačima i skupljačima bilja na raspolaganju su prekrasne šetnice na obroncima nacionalnog parka. Stari dio grada obiluje arheološkim nalazima i arhitektonskim spomenicima od kojih je najpoznatija vila Petra Hektorovića. U Starigradu Paklenica više puta tijekom ljeta organizira se „Ribarska Večer“ fešta koja se održava skoro u svakom dalmatinskom mjestu. Uz ribu i vino, maslinovo ulje i kruh, te taktove dobre glazbe svima je zagarantirana zabava. U hotelima se organiziraju večernje zabave uz živu glazbu do kasno u noć gdje možete uživati u specijalitetima ovoga kraja (riblji specijaliteti, janjetina, pršut i sir).

 

NP PLITVIČKA JEZERA

Plitvička jezera najpoznatiji su nacionalni park u Hrvatskoj ali i u Europi, te se ubrajaju među najljepše znamenitosti u svijetu. Obilje i raskoš vode, zvukovi koju proizvode slapovi, snaga i moć prirode koja izaziva strahopoštovanje, vjerojatno je prvo što ćete osjetiti kad se prvi put susretnete sa plitvičkim jezerima. Plitvička jezera čini skupina od 16 terasastih jezera međusobno povezanih slapovima, a kilometarska mreža drvenih mostića i šumskih staza omogućuje bliski kontakt posjetitelja sa slapovima i jezerima. Priroda koja sama gradi slapove, šume i biljke nacionalnog parka te živi svijet u jezerima i oko njih, razlog su oduševljenja tisuće posjetitelja svake godine. Pregrade između jezera, preko kojih padaju prekrasni slapovi i slapići nastaju na poseban prirodni način koji traje već tisućama godina. Taloženjem kalcijevog karbonata na dnu jezera i na potopljenim predmetima stvaraju se prirodne barijere, koje se izdižu iznad vode rastući stalno u visinu i širinu stvarajući spektakularne slapove. Velika raznovrsnost i različitost prirodnih oblika dovele su do toga da je Nacionalni park Plitvička Jezera upisan u UNESCO-ov "Popis svjetske baštine". Ljepote parka pružaju sjedinjenje sa skladom prirode, bezbroj odmorišnih i izletničkih aktivnosti, duge šetnje prirodom i rekreativne programe za sve uzraste. Različita  godišnja doba na Plitvičkim jezerima pričaju  svoju priču bojama, vukovima, šumom slapova, mirisima, tišinom i  životom... 

 

NP KORNATI

U središnjem dijelu hrvatskog Jadrana proteže se jedinstveno kornatsko otočje. Zbog izuzetne prirodne ljepote, velike razvedenosti obale, očuvane prirode te bogatog morskog ekosustava, godine 1980. veći dio Kornatskog otočja je proglašen nacionalnim parkom. Nacionalni park Kornati zauzima oko 220km2, a u okviru parka se nalazi 89 otoka, otočića i hridi. Kornatsko otočje dobilo je ime po najvećem otoku Kornatu.
Vegetacija na otocima je vrlo oskudna. Ipak, priroda pobjeđuje skromnim biljem na kamenjaru. Kristalno bistro more otkriva reljefno dno različitih oblika, crvene koralje, školjke i mnoge vrste riba.

Kornati su u prapovijesti bili naseljeni. O tome svjedoči nalaz kamene sjekire podno brda Padinka na otoku Kornatu. Kornati su često bili meta osvajača i pljačkaša, od Rimljana, Mlečana do zadarske gospode. Iako su danas Kornati nastanjeni samo ljeti, težačke i ribarske kućice, razasute po dobro zaštićenim uvalama Kornata, odaju prisustvo njihovih vlasnika. Na Kornatima nema struje niti izvora vode.

Kornatsko otočje predstavlja pravi raj za nautičare, ronioce i sve one koji žele uživati u osami netaknute i veličanstvene prirode. Na Kornatima postoji oko 20 restorana sa ribljim specijalitetima. U nacionalni park se može doći brodom (vlastitim ili iznajmljenim) ili u organizaciji turističkih agencija koje organiziraju izlete. Detaljnije informacije mogu se dobiti u prostorijama Javne ustanove „Nacionalni park Kornati“ u Murteru. NP se nalazi na udaljenosti oko sedam morskih milja od Murtera.

 

NP KRKA

Rijeka Krka je krški fenomen, koja, probijajući se prema moru, oblikuje brojna jezera, slapove i brzace. Izvire u podnožju planine Dinare, kraj grada Knina. Zbog prirodnih ljepota i geoloških karakteristika veći dio područja oko rijeke Krke proglašen je nacionalnim parkom 1985.god. Obuhvaća površinu od 109km2 uz tok Krke; dva kilometra nizvodno od Knina do Skradina.

Najimpresivniji i najposjećeniji slapovi su Skradinski buk i Roški slapRoški slap je dobro pristupačan i može se posjećivati tokom cijele godine. Na dužini od 650m tvori ga 12 slapova, s ukupnim padom od 27 m. Na lijevoj obali Krke se nalaze mlinice (mali mlinovi, služe za mljevenje pšenice i kukuruza) na slapovima od kojih su neke i danas u uporabi.

Od Roškog slapa Krka se opet pretvara u izduženo Visovačko jezero. Na sredini jezera je otočić po kojemu je jezero dobilo i ime - Visovac gdje se nalazi crkva i franjevački samostan što krajoliku jezera daje dodatnu tajnovitost. Na otok su se prvi doselili augustinci (pustinjaci) u 14 st. koji su tu sagradili samostan i crkvicu. Godine 1440. godine na Visovac dolaze franjevci iz Bosne tjerani turskom najezdom. Tu se uspijevaju održati sve do danas. U samostanu se čuva vrijedna zbirka knjiga i umjetnina, a između ostalog i 620 turskih dokumenata.

Skradinski buk se ubraja među najljepše sedrene slapove u Europi. Moguće ga je razgledati šetnjom kroz staze i mostove. Kod Skradina Krka utječe u more. Rijeka Krka je bogata različitim vrstama riba od kojih je 10 endema. Brojnost ptica uvrštavaNacionalni park Krka u ornitološki jedno od najvrjednijih područja Europe.